Omkonvertering av klassisk neonskylt från skor till hälsokost, en historia på Wikipedia

Från wikipedia

Skylten finns på fastigheten Kamelian 1 som uppfördes 1897-1898 efter ritningar av arkitekterna Fredrik Falkenberg och Sam Kjellberg. På 1950-talet övertogs en av butikerna i bottenvåningen av en skoaffär som redan före 1920 startade som Wera Skomagasinet med lokal i hörnet av Odengatan 63 (nuvarande 85) och Västmannagatan.Ägaren var på 1920-talet köpmannen Herman Israelson. Vem denne ”Wera” var går idag inte längre med säkerhet att fastställa. Möjligtvis var hon ägarens hustru. I augusti 2013 stängde skobutiken för gott när ägarna Anna Kiluk och Horst Kamphausen gick i pension och en hälsokostbutik flyttade in.

Skylten består av två delar, dels en dubbelsidig, mindre skylt som är monterad rakt ut från fasaden och dels av huvudskylten över butikens entré och skyltfönster. Ordet ”SKO” återges i versaler med rödlysande neonrör och ordet ”Wera” är i skrivstil med grönlysande neonrör. Bokstäverna ”O” och ”W” överlappar varann och en grön neonslinga ramar in den mindre skylten. Tillverkare av båda skyltarna var Philips Neon. Skylten renoverades totalt av skyltföretaget Clarex år 2002, Skylten ingick i Stadsmuseets neonskyltsinventering från 1998.

När skoaffären stängdes befarades att ytterligare en av Stockholms klassiska neonskyltar skulle försvinna. Men den nya ägaren såg till att den bevarades och renoverades, dock med en liten förändring. För att passa den nya verksamheten som ekologisk hälsokostbutik byttes bokstaven ”S” mot ”E” och Sko Wera blev till Eko Wera. Skyltföretaget Clarex fick i uppdrag att ta fram nya original och producera samt slutligen montera de nya neonbokstäverna i samma modell och färg som ursprungsskylten år 2013. Även en del av den ursprungliga inredningen från skobutiken behölls.

Konceptet att återanvända kända neonskyltar och gamla firmanamn i annat sammanhang är en parallell till Olssons skor på Odengatan 41 där både skylt och namn övertogs av musikbaren Olssons Skor som för några år sedan flyttade in i lokalerna.

 

skyltar_clarex_skyltar i stockholm_skyltkoncept_fasadskyltar_profilskyltar_skyltframtagning_skyltdesign_neonskyltar_skyltrenovering_

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s